Ga naar de inhoud

Huisartsen en bovenste luchtweg allergie

Niet iedere patiënt met een bovenste-luchtweg allergie hoeft naar een allergoloog: liever niet zelfs, want er zijn lange wachttijden. Simpele allergiën kunnen door de huisarts behandeld worden en laag complexe allergiën kunnen prima in de tweede lijn door longartsen, dermatologen, kinderartsen en KNO-artsen behandeld worden.

Om meer aandacht te vragen voor allergiën organiseert Medisch Centrum Garderen i.s.m. OnlineKNO-arts.nl de Veluwse Allergiedag. Huisartsen worden hierbij van harte uitgenodigd om tussen de middag op zaterdag 19 november kennis te komen maken. De allergiedag is inmiddels volgeboekt, mensen van de wachtlijst krijgen een gratis online consult aangeboden.

Stappenplan

Er zijn een aantal zaken die een allergische patiënt eerst zelf kan doen, bv. Azelastine neusspray bij de drogist kopen. Als dat onvoldoende helpt kan een patiënt Cetirizine tabletten proberen. 

Als zelfmedicatie niet helpt kun je als huisarts een corticosteroid-houdende neusspray voorschrijven.Mijn voorkeur gaat uit naar een modern corticosteroid al Fluticason. Werkt dat allemaal onvoldoende, dan wordt het tijd voor een allergietest. 

Portrait of teenage girl blowing her nose on a summer day. The girl is allergic to the pollen.
Nikon D850
Huisarts André Peters

Medisch Centrum Garderen

Multidisciplinaire benadering van de patiënt en zorg dichtbij huis zijn speerpunten van het Medisch Centrum Garderen. Huisarts André Peters kan met recht een zorginnovator genoemd worden. Vernieuwing is noodzakelijk om het zorginfarct, dat zich nu al bij de huisartsenzorg aftekent, het hoofd te kunnen bieden.

Door ruimte te bieden aan vernieuwende vormen van zorg wil dokter André Peters de zorg in de regio verstevigen. Zo heeft Jan Rombout als OnlineKNO-arts een spreekuurlocatie ingericht. Door laag complexe zorg uit het ziekenhuis naar online te verplaatsen en in de regio dicht bij de patiënt spreekuur te doen wordt de zorg kwalitatief beter en een stuk efficienter.

KNO-arts en allergie

Allergische patiënten hebben met name goede begeleiding nodig: dat kan prima online. Het blijkt dat in de huisartsenpraktijk maar weinig patiënten hun kuur met sublinguale immunotherapie afmaken (30%). Uit gegevens van allergologen blijkt dat met goede begeleiding het percentage dat de kuur in drie jaar afmaakt een stuk hoger is (85%). 

Het Cory.care platform dat gebruikt wordt door OnlineKNO-arts.nl is uitermate geschikt om patiënten online gedurende langere tijd te begeleiden. Laagdrempelig contact via chat en videoconsulten bevorderen therapietrouw en verbeteren daarmee kwaliteit van leven.

ZorgDomein verwijzingen voor OnlineKNO-arts: Flexclinics Oost Garderen

KNO - arts Jan Rombout