Ga naar de inhoud

Neusverstopping stappenplan

40% van de bevolking heeft een bovenste luchtwegallergie en de helft daarvan ondervindt ook hinder. Een verstopte neus kan heel erg lastig zijn, met name ’s nachts bij het slapen. Als je dit stappenplan volgt, kom je erachter wat voor jou de beste behandeling van je neusklachten is.

Gratis online allergieconsult

Wil je een gratis online videoconsult om je allergie van je neus en ogen te bespreken met Dr. Jan Rombout? Boek dan een afspraak via onderstaande knop.

1. Antihistaminicum neusspray

bijvoorbeeld Azelastine

(zelf kopen)

2. Antihistaminicum tablet

bijvoorbeeld Fexofenadine

(zelf kopen)

3. Corticosteroïd neusspray

bijvoorbeeld Fluticason

(via huisarts)

Zelfzorg

  1. Heb je langer dan een paar weken een verstopte neus? Denk je dat je allergisch bent? Start dan met Azelastine neusspray die je bij de drogist kunt kopen.
  2. Helpt dit niet, dan kun je een paar weken Fexofenadine tabletten gaan gebruiken: deze kun je zelf kopen. Stop dan met de Azelastine. Als de tabletten niet goed helpen ga dan de Azelastine neusspray erbij gebruiken.

Huisarts

Helpen de Azelastine neusspray samen met de Fexofenadine tabletten niet, vraag dan je huisarts om een corticosteroïd houdende neusspray. Uiteraard kijkt de huisarts nog even in je neus of er niets geks te zien is. Onze voorkeur gaat uit naar Fluticason of Mometason neusspray. Deze neussprays kun je veilig en lang achter elkaar gebruiken.

Vervolgstap: allergietest

Als de corticosteroid neusspray in combinatie met anti-allergie tabletten onvoldoende helpen, wordt het tijd voor een allergietest: dat kan via de huisarts met bloedafname, maar de huisarts kan je ook doorverwijzen, bijvoorbeeld naar Online KNO-arts voor een huidprik allergietest. 

Online KNO-arts dr. Jan Rombout kijkt ook diep in je neus met een kijkertje (endoscoop). Het kan zijn dat er sprake is van allergische poliepen of een chronische bijholteontsteking. Of een verwijzing nodig is bepaalt de huisarts.

Afkicken Xylomethazoline neusdruppels/ -spray

Neusdruppels en spray met Xylomethazoline, zoals Otrivin, werken prima bij een stevige verkoudheid. Je moet er echter na 1 week mee stoppen, anders kun je eraan verslaafd raken. Langdurig gebruik van deze neusdruppels beschadigt het neusslijmvlies.

Als er ingrepen aan de neus gedaan worden en de patiënt is Xylomethazoline-verslaafd duurt de genezing veel langer: het slijmvlies herstelt erg traag. Ook is er dan korstvorming en soms treden er zelfs infecties op.

Afkicken van Xylomethazoline kan best lastig zijn: online KNO-arts kan je daarbij begeleiden.

Poliklinische ingreep neusslijmvlies

Bij een chronische zwelling van de neusslijmvliezen kunnen de onderste neusschelpen kleiner gemaakt worden met een warmtebehandeling onder lokale verdoving. Dit kan de online KNO-arts doen op een spreekuurlocatie.

De neus wordt eerst voor-verdoofd met gazen met verdovingsvloeistof achterin de neus: dit is de voor-verdoving. Vervolgens wordt met een prik (waar je niets van voelt) de hoofd-verdoving gegeven. Daarna worden beide onderste neusschelpen op drie plaatsen aangeprikt en verwarmd: dit duurt zes keer zes seconden.

Neusspoelen met zout water

Zodra je neusklachten hebt kun je gaan spoelen met zout water. Dit geldt zeker na ingrepen aan de neus als de warmtebehandeling. Ook als je verkouden bent is dit een prima oplossing: neusspoelen met zout water is alijd goed.

Er hoeft maar een klein beetje zout in het water zitten, een theelepeltje zout op een kopje lauw kraanwater is voldoende. Puur water prikt teveel in de neus, zout voorkomt dat het spoelen pijn doet. Het zout is dus niet bedoeld als reinigingsmiddel! Het gaat erom dat er vastzittend snot weggespoeld worden. Dus hoe meer je spoelt hoe beter.

Normaal spoel je 3 maal per dag de eerste week, dan 2 maal per dag de tweede week en daarna 1 maal per dag tot de neusklachten over zijn.

Klik op de afbeeldingen om naar kno-winkel.nl of apotheek.nl te gaan.

Grazax smelttablet

Laatste stap bij allergische neusverstopping

Mocht geen van de medicamenten helpen en je bent allergisch, dan kun je hyposensibilisatie overwegen. Je krijgt dan regelmatig een beetje van de stof toegediend waarvoor je allergisch bent, zodat de allergie langzaam minder wordt. Zo’n kuur duurt drie jaar, maar dan ben je ook meestal van je allergie af.

Subcutane Immunotherapie (SCIT): dit zijn prikken onder de huid. Bij deze therapie hoef je maar eens in de 4-6 weken naar de praktijk te komen. De prikken en de reistijd zijn een nadeel. Er is ook een korte kuur voor graspollenallergie van 6 injecties, dit werkt goed het eerstvolgende seizoen, maar moet jaarlijks herhaald worden (het langetermijneffect is niet bewezen)

Sublinguale Immunotherapie (SLIT): dit zijn smelttabletten voor onder de tong. Het voordeel is dat je ze thuis in kunt nemen. Het nadeel is dat je geen tabletten mag overslaan en ze heel trouw iedere dag moet innemen.

Online KNO-arts kan voor beide oplossingen zorgen. Op de spreekuurlocaties kunnen de prikken gezet worden. Je kunt online begeleid worden om de tabletten te blijven innemen en voor overleg over bijwerkingen.

Huisartsen

Ik heb langdurig of vaak neusklachten door een allergie

KNO-neus specialisten

​Start hier je zoektocht naar uitleg, diagnoses, behandelingen, nieuws, of producten.

KNO-artsen

Informatie over inhalatie allergie en bijholteontstekingen