Ga naar de inhoud

Gehoorproblemen

Gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus)

Online KNO-arts beoordeelt na verwijzing van je audicien de hoortest. Er volgt een videoconsult, meestal is dit voldoende voor goedkeuring. Soms is het nodig om langs te komen voor oorinspectie en herhaling van de hoortest.

Tinnitus is een lastige klacht. Mensen met tinnitus horen geluid dat niet aanwezig is in de omgeving. Bij 80% van de mensen met tinnitus wordt gehoorverlies gevonden: er is dus een verband tussen gehoorverlies en tinnitus.

Er is nog steeds geen goede behandeling voor tinnitus. Er zijn echter wel goede manieren om er mee te leren omgaan. Sommige mensen kunnen zelf de tinnitus ‘naar de achtergrond in hun bewustzijn’ brengen, anderen hebben daar hulp bij nodig. In samenwerking met DeAudioloog wordt er een tinnitus begeleidingstraject aangeboden. 

Patiënten

Samen op zoek naar oplossingen

KNO-artsen

Alle medische mogelijkheden op een rijtje

Audiologen

Gespecialiseerde tinnitus behandeling

Wat doet de KNO-arts?

De KNO-arts stelt vast of er gehoorverlies is. Bestaat er gehoorverlies (bijvoorbeeld door lawaaischade) dan krijg je advies hoe je verdere achteruitgang kunt voorkomen.

Met name als er een verschil bestaat tussen het rechter- en linkeroor (asymmetrie) is het soms noodzakelijk om verder onderzoek te doen. Bij een symmetrisch gehoor (rechts en links zijn hetzelfde) is er geen reden om verder onderzoek te doen.

KNO - arts Jan Rombout
Audioloog Peter Jan Laverman

Rol audioloog

Met name goede diagnostiek met uitgebreide hoortesten en praktisch persoonlijk advies zijn de speerpunten van de audioloog.

Bij Nuevocare in Heerhugowaard werken een vrijgevestigde audioloog en Online KNO-arts samen. Er zijn speciale trajecten waarbij je zowel door de KNO-arts als de audioloog begeleid wordt. Normaal bestaat zo’n samenwerking alleen bij academische ziekenhuizen, maar in Heerhugowaard is deze unieke combinatie beschikbaar voor iedereen.

Ook werken wij nauw samen met een speciale maatschappelijk werker en kunnen wij je doorsturen naar gespecialiseerde psychologen of een groepsessie aanbieden.

Focusgroepen

Veel mensen vinden het fijn om in een groepssessie met elkaar voorlichting te krijgen over tinnitus, ervaringen te delen en andere lotgenoten te ontmoeten.

Er is ook individuele begeleiding mogelijk voor mensen die niet zo van groepen houden. De zorgprofessionals maken samen met de patiënt de afweging of een groepssessie kan bijdragen aan beter begrip en acceptatie van tinnitus.

Bij Nueavocare in Heerhugowaard worden in de toekomst deze groepssessies georganiseerd. De audioloog, maatschappelijk werker en KNO-arts geven voorlichting, beantwoorden vragen en dragen oplossingen aan.

Nuevocare in Heerhugowaard

Hoortoestellen verlagen kans op dementie

Uit een recent artikel in JAMA Neurology blijkt dat hoortoestellen de kans op dementie met 20% verlagen. Dit geldt ook als er al een beginnende dementie bestaat.